Orchard/Çiftlik

Akhisar’a girince Atatürk heykelinin olduğu meydandan futbol stadyumu sola alınarak Salihli Uşak istikametine gidilecek. Önce sanayi sitesinden geçilip Salihli-Gölmarmara-Uşak asfaltına çıkılacak. Yedinci kilometrede asfalt üzerindeki ilk köy Pınarcık. Pınarcık’ta sol tarafta yamaçta Tolon çiftliği.

Ana parça olan 2 adet 500 dönümlük ve 40 dönümlük bölüm 1991 yılında satın alındı. Tüm arazide 4 adet ağaç vardı. Manisa il tarım bu araziye “tarıma elverişli değil” diye rapor verdi. Kuruluş esasında 3000 (üçbin) fidan keçi ve koyunlarca yendi. Kanunsuz bir şekilde bu hayvanların girmesini birey olarak olarak önlemek ancak devriye gezmek ile oluyor. Hukuk yolu zor işliyor. Devlet ağaç dikimini teşvik ediyor fakat sürülerle mücadele pratikte çok zaman alan bir uğraş.

Eğer Izmir’e dönecekseniz çiftliği ziyaretten sonra Gölmarmara Salihli istikametinde yola devam edin ve Salihli’den Ankara asfaltından Izmir’e dönün. Pınarcık Salihli arasında Bintepeler’i göreceksiniz. Salihli’deki (Sardes) Lidya Açıkhava Müzesi de görmeye değer. Bintepelerin en ünlüleri Krözus (Creousus) olan Lydya krallarının mezarları. Çok sayıda tarihçi bu kavimden bir kolun (Etrusklar) Roma İmparatorluğu’nu kurduğuna inanıyorlar.

Çiftliğin bugünkü haline gelmesinde “Remzi ağabey” yanısıra AV.Birol Taşkınlar ve bilhassa Harun Eskiköy’ün yardımları sükranla anılmaktadır.Ayrıca Taşkınlar ailesi, Adnan Erol, Hasip Erol, Nejat Kutup, Okan Özaydın, Gül Güner (Doğanster), Filiz Özbaş, Kuki Noonan, Juliane ve Michale Schipulle, Salih Mertan, Selim Amato, Serdar Farmaka, Handan Farmaka, Bülent Tuncay, Mithat Erçetin,Ayşe Öncü, Atıl Öncü, Sadettin Atığ, Selmin Karaosmanoğlu, Selçuk Söker, Reinhart Schlinkert, Rupi Wilbrandt, Cem Birder, Ann Gogerty, Mahmut Sarigedik, İsa Yılmaz yanısıra tabii ortağim Ahmet Kahraman, İsmail Milyon, Mehmet Aras, Gültekin Çelebioğlu ve Yağmur isimli bir safkan arap atı hediye eden Erol Akçal, Umur Daybelge, Ali Nail Kubalı, Meral Kubalı, Osman Betal Özay, İbrahim Bilik Hacı Ahmet Temiz, Erhan Gürcan, Hüseyin Bugay, Hatice Dedaş, Ali Teyman ve İhsan Yurtseven’i anmak gerekir.2008 yılı bahar şenliği bilhassa Dr Tuncay Şen in spor organizasyonuyla Harmandalı, Kızlaralanı ve Pınarcık köyünden katılımlarıyla hafif yağmurlu bir havada yapıldı: koşuculardan birkaçının motosiklet, eşek gibi hızlandırıcılardan istifade ettiği rivayeti gelecek sene belki bisikletli hakemlere olan ihtiyacı daha bir ortaya çıkardı. Akhisarhaber’de bol resimli haber cikti. İzmirden uzun aradan sonra gelen Harun Eskiköy dışında Talat ve Gamze Kutlukaya, Prof Serap Alp, Dr Sevdiye Köksal, Nuran Kostak, Nutki Aksoy, Cem Beşevler, Muammer Argün, Prof.Güray Saydam, Memduh Kansuk , Ankaradan gelen kıdemli ziyaretçi Nejat Kutup ve diğerleri ayrıca renk kattılar.

2010’dan beri ciftlik Dr. Kaya Tolon ve Mehmet Bayindir yonetimindedir. 

Daha fazla bilgi için Tolons.com

Tolon çiftliği kros koşusu ve hasat (bahar) şenlikleri: 1998 de Kaya Tolon un köydeki yaşıtlarıyla yarışmasıyla başladı. Sonra bir dönem ödüllü herkesin katılacağı kros olarak yapıldı. İzmir ve Akhisardan gelen atletlerin tüm ödülleri almaları üzerine sadece komşu köylerin gençlerinin katılabileceği hale geldi.

Ayni zamanda yapılan satranç turnuvası fikri de çiftlikte ki Mahmut ile Kaya Tolon un satranç maçlarından sonra Kaya ile Cem Birder in çekişmeli satranç maçlarından doğdu. Harmandalı , Pınarcık ve Kızlaralanı köylerinin muhtarlarının ve Pınarcık imamı ve öğretmeninin yanısıra Remzi Ağaoğlu nun desteğiyle devam ettirilen şenlikler Akhisardan gelen hocaların köydeki çocuklara satranç öğretmesi ile gelişti. 2008 yılında bu şenliklere ilave olarak hanımlar için traktörle çift sürme yarışması yapılması planlanıyor

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın